Fit World Fitness

CROSSBOX
“Sport-fejlesztés a határon átnyúló régióban”
HUSRB/1903/34/0096

A magyar és a szerb ökölvívó világ hasonló problémákkal küzd. A problémák a következők: kevés anyagi forrás, kevés képzett edző, nem korszerű edzőtermi felszerelés. Nincs vagy minimálisan van jól működő, egységes stratégia és együttműködési rendszer a határ menti régióban. A sportág fennmaradásához azonban elengedhetetlen a szakmai és tehetségfejlesztés, a versenyzési lehetőségek biztosítása. Ezért fontos egy olyan együttműködési rendszer kialakítása, amely jó példaként szolgálhat mások számára. 

Bár az ökölvívás népszerűségben és pénzügyi értelemben nem tud versenyezni a labdarúgással, kézilabdával vagy kosárlabdával, de ugyanakkor a tehetséges ökölvívók szakmai fejlesztése, a regionális, országos vagy akár nemzetközi szinten elért eredményekkel, a szakmai együttműködések kialakításával a sportágat is elő lehet mozdítani és több tehetséges fiatalt vonzani. 

A projektben részt vevő partnerek rendelkeznek a projekt megvalósításához szükséges szakmai tapasztalattal, mind a sport, mind az alkalmazások irányítása terén. 

A vezető kedvezményezett a tartományi sport- és ifjúsági titkárság Újvidék ellátja a tartományi közigazgatás sport és ifjúságügyi feladatait, a Képviselőház és a tartományi kormány aktusainak előkészítésével kapcsolatban, amelyek a tartomány számára fontos kérdéseket szabályozzák a sport, a testnevelés, valamint az ifjúságot érintő területeken. A sport területén: gondoskodik a polgárok szükségleteinek és érdekeinek kielégítéséről a sport területén, a törvényben meghatározottak szerint; sportlétesítményeket és a Vajdaság AT számára fontos nemzetközi sportversenyek programjait hozza létre. 

A magyar oldalt a DJL Nonprofit Kft. képviseli. A szervezet 2001-ben alakult. 2017 óta nyújt edzői szolgáltatásokat. A szervezet célja az egészséges életmód népszerűsítése, hozzájárulás a helyi közösség egészségéhez és mentális egészségéhez.

A sport mindig jó lehetőséget kínál arra, hogy összehozza az embereket, még akkor is, ha különböző közösségből, kultúrából származnak. Nincs ez másképp az ökölvívás világában sem, ahol a jól működő szakmai együttműködés kiemelkedően fontos lehet, hiszen ebből mind a sportolók, mind a sportág sokat profitálhat. Az ökölvívás azon sportágak közé tartozik, amelyek nem annyira figyelemfelkeltőek, kevesebb figyelmet kap, kevesebb anyagi forrás áll rendelkezésére. 

A mi fő célunk az ökölvívás fejlesztése a határ menti régióban. 

Emellett feladataink: az ökölvívás népszerűsítése és fejlesztése, edzők és sportolók képzése, együttműködés kialakítása a határ menti régió sportegyesületei között. 

A nemzetközi ökölvívó versenyekkel kapcsolatos szándékunk: a sportolók fejlesztése, versenyzési lehetőségeik javítása, az ökölvívás népszerűsítése. A határon átnyúló ökölvívó stratégia kidolgozása nemcsak az együttműködések feltárása és fejlesztése miatt fontos, hanem azért is, hogy pontos képet kapjunk a sportág jelenlegi helyzetéről a határon átnyúló régióban, és felmérjük a potenciális fejlesztési lehetőségeket. 

A projekt a bokszban használt modern technikák elemzését, valamint a régió bokszklubjainak, edzőtermeinek és a vonatkozó infrastruktúrának az adatbázisát is tartalmazza. 

Célunk a könnyű információáramlás és a szakmai együttműködés lehetőségeinek megteremtése. A tehetséggondozási stratégiánkkal célunk egy hatékony rendszer kialakítása a fiatal tehetségek fejlődéséhez. Ezen kívül szemináriumokat tartunk bokszolóknak és edzőknek a szakmai fejlődésükhöz. Ezeken a rendezvényeken a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek. A nemzetközi ökölvívó versenyekkel a fejlődési lehetőségek növelése mellett a szakmai együttműködés fejlesztésére és a versenyeken való részvételre is számítunk. 

A projekt valamennyi célcsoport számára előnyökkel jár. A sportolók, a gyermekek és a fiatalabbak új ismereteket és készségeket szereznek a bokszról, ami hosszú távú hatást gyakorol a fiatal generáció fejlődésére. Mivel mind Magyarországon, mind Szerbiában korlátozottak a fiatal boksztehetségek támogatására szolgáló pénzügyi források, a jelen projekt nagy segítséget jelent abban, hogy a programterületen a fiatal boksztehetségek felismeréséhez és támogatásához szükséges eszközöket és forrásokat biztosítson. Hiszünk abban, hogy erőfeszítéseink erősíteni fogják az emberek sportidentitásának és az ökölvíváshoz való hozzáállásának fejlődését a határon átnyúló régióban. A multikulturális együttműködés komplexebb, magasabb szintű gondolkodást fog eredményezni mindkét ország résztvevőiben. A résztvevők az edzéseknek és táboroknak köszönhetően a határ túloldalán segítve közelebb kerülnek egymás kultúrájához és hagyományaihoz, így kulturális információcsere valósul meg. 

Egyedülálló, bárhol használható komplex adatbázis jön létre, amely hosszú távú hatást gyakorol az ökölvívó sport minőségének javítására és hiánypótló. Az adatbázis a programterületén található bokszklubokról, edzőtermekről és a vonatkozó infrastruktúráról tartalmaz majd információkat. A létrehozandó adatbázis segítségével az ökölvívók és az ökölvívás iránt érdeklődők megtalálhatják a legközelebbi ökölvívó klubokat, edzőtermeket. Az emberek ott edzőpartnereket is találhatnak. 

Létrejön egy elemzés, amely a modern edzéstechnikát (magyar, szerb, és egyéb európai edzéstechnikát) foglalja magába. Az elemzés hasznos lesz a bokszkluboknak és az ökölvívóknak is, mert új módszereket tanulhatnak, fejleszthetik a sportággal kapcsolatos ismereteiket.

Rendezvények

Ökölvívó verseny - 2023.05.12.

Záró konferencia - 2023.05.13.